Jaké barvy použít na malířské plátno?

V minulosti byla malířská plátna doménou pouze profesionálních umělců, ale to už dnes dávno neplatí. Díky cenové přijatelnosti a široké dostupnosti jsou malířská plátna oblíbeným podkladem většiny lidí. Kromě výběru podkladu vás však čeká také volba vhodného druhu barev. A jaké barvy na plátno zvolit?

Olejové barvy

Olejové barvy jsou jednou z nejčastějších voleb pro malbu na plátno. Tyto barvy jsou známé pro svou vysokou krycí schopnost a dlouhou životnost, což zajišťuje, že malba vydrží po mnoho let. Profesionální malíři preferují olejové barvy pro jejich schopnost vytvořit vysoce kvalitní umělecká díla. Nicméně práce s olejovými barvami má i své nevýhody. Vyžadují práci s ředidly, což znamená, že je třeba pracovat v dobře větraných prostorách. Další nevýhodou (pro některé umělce to může být výhoda) je dlouhá doba schnutí.

Akrylové barvy

Akrylové barvy jsou další skvělou volbou pro malování na plátno. Stejně jako olejové barvy mají i akrylové barvy vysokou krycí schopnost a dlouhou životnost. Jednou z jejich hlavních výhod je snadné použití, protože jsou ředitelné vodou. Po zaschnutí se však stávají voděodolnými, což z nich činí odolnější alternativu k temperovým barvám. Rychlé schnutí akrylových barev však může být nevýhodné, jelikož po zaschnutí již nelze malbu upravit.

Temperové a akvarelové barvy

Pro ty, kteří s malbou teprve začínají nebo hledají ekonomičtější variantu, pak mohou být dobrou volbou temperové nebo akvarelové barvy. Temperové barvy jsou snadno mísitelné a rychle schnou, což umožňuje rychlou práci a snadné opravy. Na druhé straně akvarelové barvy jsou výborné pro lehké a průhledné efekty, které mohou dodat malbě jedinečný vzhled. Na rozdíl od akrylových nebo olejových barev však nejsou tyto barvy po zaschnutí voděodolné, což může omezovat jejich použití.

Pokud hledáte kvalitní malířskou plátna a barvy, pak můžete navštívit e-shop nebo kamennou prodejnu Kreativ – Výtvarné potřeby Praha 4. Najdete zde široký výběr dalších výtvarných potřeb, které vám pomohou při malování.