Co je důležité vědět o palivovém dřevě z tvrdého dřeva

Palivové dřeva z tvrdého dřeva se vyznačují svou hustotou a vysokým tepelným výkonem. Lze je považovat za univerzální palivové dřevo – pro vytápění kotlem, kamny a krbem, vaření na grilu.

Při výběru vysoce kvalitního palivového dřeva je třeba vzít v úvahu následující body:

  • výhřevnost – energie na jednotku objemu dřeva;
  • hustota – jednotková hmotnost log objem;
  • vlhkost – poměr vody v materiálu k celkové hmotnosti stromu.

A nyní se dotkneme vlastností oblíbeného palivového dřeva z tvrdého dřeva.

Habr

Jeden z nejhustších stromů s tenkou kůrou a jednotnými vlákny. Vyznačuje se vysokou výhřevností a nedostatkem kouře, díky čemuž je materiál univerzální.

Mezi hlavní výhody habru patří:

  • stabilní uchování teploty po dobu až 4 hodin;
  • pomalé spalování a ekonomická spotřeba;
  • nepřítomnost kouře při spalování v otevřeném krbu a grilu;
  • čištění vzduchu díky iontům stříbra.

Dub

Klasické palivové dřevo do krbu, kamen, grilu nebo kotle. Snadno se zapalují, jsou dostatečně husté a dávají hodně tepla, takže gril lze rychle připravit k práci i za větrného počasí.

Výhody dubového palivového dřeva:

  • nasekaná polena hoří až 4 hodiny;
  • malé množství popela;
  • skladování dřeva až 8-10 let;
  • jeden obal vystačí na smažení 5 kg masa.

Akát

Z hlediska přenosu tepla není horší než dub. Vhodné pro všechna topná zařízení a vaření na ohni. Pokoj s krbem vytvoří luxusní a útulnou atmosféru díky krásnému plameni.

výhody:

1 kg palivového dřeva hoří po dobu 3 hodin, a pokud je správně umístěno do kotle – více než 12;

  • rovnoměrné vyhoření díky stejnoměrně rozděleným vláknům;
  • nedostatek vlivu kouře na chuť a vůni jídla.

Bříza

Poskytuje nejvíce tepla mezi tvrdými dřevy. Oblíbené palivové dříví do van a kamen.

výhody:

  • dlouhé doutnající uhlí, které stačí na vaření 2 porcí masa;
  • absence jisker během spalování;
  • svěží vůně;
  • přínos pro plíce při inhalaci ve vaně.

Javor

Méně hustý než habr a dub, ale dává hodně tepla a klidný, krásný plamen pro krb.

výhody:

  • šetrnost;
  • nepřítomnost sazí v komíně.

Ovocné stromy

Třešeň, meruňka, jablko atd. palivové dřevo je z hlediska hustoty horší než dub a habr, ale je to nejlepší volba pro udírnu a gril, protože takové palivové dříví dává každému pokrmu příjemnou originální vůni a chuť.

výhody:

  • malý popel v důsledku tenké kůry;
  • nepřítomnost sazí.

Palivové dřevo z listnatých dřevin je díky svým přednostem optimální pro různé účely, proto se při výběru zaměřte na vlastnosti jednotlivých druhů a účel použití palivového dřeva, abyste získali maximální užitek, potěšení a pohodlí.