Palivové dřeva z tvrdého dřeva se vyznačují svou hustotou a vysokým tepelným výkonem. Lze je považovat za univerzální palivové dřevo – pro vytápění kotlem, kamny a krbem, vaření na grilu.
Při výběru vysoce kvalitního palivového dřeva je třeba vzít v úvahu následující body:
- výhřevnost – energie na jednotku objemu dřeva;
- hustota – jednotková hmotnost log objem;
- vlhkost – poměr vody v materiálu k celkové hmotnosti stromu.
A nyní se dotkneme vlastností oblíbeného palivového dřeva z tvrdého dřeva.
Habr
Jeden z nejhustších stromů s tenkou kůrou a jednotnými vlákny. Vyznačuje se vysokou výhřevností a nedostatkem kouře, díky čemuž je materiál univerzální.
Mezi hlavní výhody habru patří:
- stabilní uchování teploty po dobu až 4 hodin;
- pomalé spalování a ekonomická spotřeba;
- nepřítomnost kouře při spalování v otevřeném krbu a grilu;
- čištění vzduchu díky iontům stříbra.
Dub
Klasické palivové dřevo do krbu, kamen, grilu nebo kotle. Snadno se zapalují, jsou dostatečně husté a dávají hodně tepla, takže gril lze rychle připravit k práci i za větrného počasí.
Výhody dubového palivového dřeva:
- nasekaná polena hoří až 4 hodiny;
- malé množství popela;
- skladování dřeva až 8-10 let;
- jeden obal vystačí na smažení 5 kg masa.
Akát
Z hlediska přenosu tepla není horší než dub. Vhodné pro všechna topná zařízení a vaření na ohni. Pokoj s krbem vytvoří luxusní a útulnou atmosféru díky krásnému plameni.
výhody:
1 kg palivového dřeva hoří po dobu 3 hodin, a pokud je správně umístěno do kotle – více než 12;
- rovnoměrné vyhoření díky stejnoměrně rozděleným vláknům;
- nedostatek vlivu kouře na chuť a vůni jídla.
Bříza
Poskytuje nejvíce tepla mezi tvrdými dřevy. Oblíbené palivové dříví do van a kamen.
výhody:
- dlouhé doutnající uhlí, které stačí na vaření 2 porcí masa;
- absence jisker během spalování;
- svěží vůně;
- přínos pro plíce při inhalaci ve vaně.
Javor
Méně hustý než habr a dub, ale dává hodně tepla a klidný, krásný plamen pro krb.
výhody:
- šetrnost;
- nepřítomnost sazí v komíně.
Ovocné stromy
Třešeň, meruňka, jablko atd. palivové dřevo je z hlediska hustoty horší než dub a habr, ale je to nejlepší volba pro udírnu a gril, protože takové palivové dříví dává každému pokrmu příjemnou originální vůni a chuť.
výhody:
- malý popel v důsledku tenké kůry;
- nepřítomnost sazí.
Palivové dřevo z listnatých dřevin je díky svým přednostem optimální pro různé účely, proto se při výběru zaměřte na vlastnosti jednotlivých druhů a účel použití palivového dřeva, abyste získali maximální užitek, potěšení a pohodlí.